rent-a-talent

Terug naar Blog: Wall of talent

Pabo Breda Gaat Voor Kansrijk

3 mei 2012

Op 18 april trotseerden 43 vrijwilligers van Pabo Breda weer en wind om zich in het kader van Rent a Talent, daarbij ondersteund door Betrokken Ondernemers, Samen voor Breda in te zetten voor het goede doel.

Gewapend met rieken, harken en een goed humeur gingen ze aan de slag bij Villa Boerebont, een gezinsvervangend tehuis voor overbelaste jongeren uit de regio Breda.

Directeur Sjoerd Smit vertelde over ‘zijn’ jongens en meiden: kansrijke jongeren in een tot nu toe kansarm leven. ‘Centraal doel bij opname van deze jongeren is, naast het bieden van een veilige haven na een moeilijke periode, het bevorderen van de zelfstandigheid en daarmee het mogelijk maken van re-integratie in de maatschappij (zelfredzaamheid). Dit alles wordt gedaan in een kansrijke omgeving, die zij de jongeren aanbieden’.

De Pabo vrijwilligers stortten zich op het harken in de tuin, onkruid wieden, zaadjes sorteren, hokken uitmesten, dieren verzorgen en op de verplichte dagelijkse wandeling met een pony met obesitas.

De volgende halte voor de vrijwilligers was het NAC stadion. Daar wachtte een leuke verrassing: Simon poseert met een mooie zwart-gele sjaal om zijn nek voor het muurembleem, de koning te rijk. Simon is een bewoner met een verstandelijke beperking van Amarant, én een bekende van de vrijwilligers. Vorige maand hebben zij daar de gang nog kanariegeel geverfd.

Na een stevige lunch gingen ze naar de NACademy voor een uitleg over Playing for Success. Hun doel is leerprestaties te verbeteren van onder presterende kinderen en jongeren van 9 tot 14 jaar. Playing for Success verbindt leren met de uitdagende wereld van het topvoetbal. Zij noemen dat: leren met een WOW-factor!

Het avontuur was toen nog niet over: de volgende bestemming was het Verzorgingshuis Raffy. Daar wonen zowel Molukse als Indische ouderen. Raffy maakt zich sterk om voor beide groepen een zo goed mogelijk zorg, gesneden op de eigen achtergronden en cultuur, te bieden. Aangezien ze beiden uit het voormalig Nederlands-Indië afkomstig zijn, mag het duidelijk zijn dat deze ouderen veel gemeenschappelijk hebben, maar er zijn uiteraard ook verschillen te benoemen. 

Met acht bewoners, warm ingepakt met een extra deken, maakten de collega’s van de Pabo een pittige wandeling door het ijzige weer. Moedig tussen auto’s door laverend ontstonden er mooie gesprekken met de bibberende oudjes. Ondanks de kou was de waardering voor het uitje groot.

Daarmee kwam de dag langzaam tot het einde. Maar niet voordat men een hapje mee kon eten bij de Lunchroom De Uitdaging. In de voormalige pastorie van de parochie St. Laurentius te Ulvenhout is lunchroom De Uitdaging gevestigd. Speciaal aan deze lunchroom is dat mensen met een verstandelijke beperking hier de mogelijkheid krijgen via een leer- werkplek een plaats te verwerven in het maatschappelijk proces. Genietend van de zalige hapjes en een lekker buffet konden de vrijwilligers van Pabo Breda met een goed gevoel terugkijken op een inspirerende dag.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Zoek een opdracht

In de buurt van: Soort opdracht:
Meerdere keuzen mogelijk
Min. aantal deelnemers

Meld je aan als talent

Ben jij student of medewerker van Avans Hogeschool? Wil jij je talenten aanbieden voor de Brabantse samenleving? Meld je dan aan om op de hoogte gehouden te worden van de nieuwste opdrachten.

Meld je aan!

Laatste tweet