Nieuws

Terug naar overzicht

Koningin opent “Point de Vue, 200 jaar Kunstacademie ’s-Hertogenbosch”

Gepubliceerd: maandag 03 september 2012

Koningin opent “Point de Vue, 200 jaar Kunstacademie ’s-Hertogenbosch”Hare Majesteit de Koningin opent op dinsdagmiddag 2 oktober de tentoonstelling “Point de Vue, 200 jaar Kunstacademie ’s-Hertogenbosch”, in het voormalige Stedelijk Museum in ’s-Hertogenbosch.

 

In 2012 is het 200 jaar geleden dat de “Académie Impériale et Royale de Peinture, Sculpture et Architecture” tot stand kwam na een bezoek van Napoleon aan de stad ’s-Hertogenbosch. Daarom vieren AKV|St.Joost en Avans Hogeschool dit jaar het 200-jarig bestaan van de Kunstacademie én de hogeschool met een grote tentoonstelling en de uitreiking van een ere-lectoraat aan kunsthistoricus Rudi Fuchs.

 

Point de Vue, de tentoonstelling

Op dinsdag 2 oktober 2012  vindt de officiële opening plaats van de jubileumtentoonstelling “Point de Vue”. Tot 18 november, van dinsdag tot en met zondag, is Point de Vue geopend. Deze tentoonstelling geeft een beeld van het autonome werk dat de afgelopen 200 jaar door de Kunstacademie is voortgebracht. Curator van de tentoonstelling is Margriet Kemper. Zij is als docent verbonden aan AKV|St.Joost en draagt zorg voor het overzicht van kunstwerken uit de periode 1812-2000. Gastcurator en oud-student Kim Bouvy is verantwoordelijk voor de periode 2000-2012. De vormgeving van de tentoonstelling en het design wordt verzorgd door Steffen Maas. Hij is ook een oud-student van de academie.

Point de Vue omvat een tentoonstelling en een digitale salon in het voormalige SM’s in het Paleiskwartier te ’s-Hertogenbosch. De tentoonstelling presenteert werken uit de collecties van kunstenaars, musea en particuliere collecties, gecreëerd door oud-studenten van  de kunstacademie. In het gebouw is ook een digitale salon. Oud-studenten en docenten kunnen werk aanleveren voor de dynamische wand in de salon. Door de combinatie van digitale werken, tijdlijnen en historische beelden ontstaat een rijk en geschakeerd beeld.  

 

Point de Vue, de kunstenaars

Uit de enorme hoeveelheid kunstenaars die de academie heeft voortgebracht is door de curatoren een selectie gemaakt. Werk van bekende en minder bekende kunstenaars krijgen in de tentoonstelling een plaats. Onder de kunstenaars zijn onder andere: Iris van Dongen, Paul Segers, Helmut Smits, Arjan van Arendonk, JCJ Vanderheyden, René Daniels en Thom Puckey.

 

Point de Vue, het gebouw

De tentoonstelling vindt plaats in het voormalige SM’s, op een steenworp afstand van de academie aan de Onderwijsboulevard. Voor de duur van de tentoonstelling wordt ook de restauratieve gelegenheid en de winkel weer teruggebracht in dit museale gebouw. In de winkel zullen naast diverse boeken en publicaties ook speciale voorwerpen te koop zijn. In een documentair deel wordt een historisch overzicht van de Academie getoond, aangevuld met historische voorwerpen en videoportretten. Gedurende  de tentoonstellingsperiode wordt ook een interessant programma met lezingen aangeboden.

 

Point de Vue, het stedelijk programma

Gedurende de openstelling, tot en met zondag 18 november 2012, werken  diverse instellingen, galeries, samenwerkingsverbanden en musea in ’s-Hertogenbosch op een bijzondere manier samen. Hiermee zal Point de Vue verder reiken dan alleen de tentoonstellingen in het Paleiskwartier.

Het programma en de partners worden in de loop van september  gepresenteerd.

 

Point de Vue en BYTS

De Bosch Young Talent Show onder verantwoordelijkheid van Bosch500 presenteert in dezelfde periode een tentoonstelling in AKV|St.Joost aan de Onderwijsboulevard. Ook dit jaar heeft Thom Puckey als scout een selectie gemaakt uit de nieuwe generatie (oud)studenten van de academie. Voor meer informatie kunt u terecht op www.bosch500.nl.

 

Point de Vue en Avans200

Het 200-jarig bestaan van de kunstacademie is voor Avans Hogeschool een reden om te laten zien welk talent ze in huis heeft. Dit doet ze met een uitgebreid jubileumprogramma onder de noemer Avans200. Onderdeel hiervan is Rent a Talent. Studenten, docenten en medewerkers van Avans zetten zich in voor goede doelen en of projecten. Zo wordt hulp geboden en ook geld ingezameld.   Door het inzetten van het aanwezige talent wil Avans iets terugdoen voor de maatschappij.

Daarnaast reikt Avans op 1 oktober een ere-lectoraat uit aan Rudi Fuchs. Op 3 en 4 oktober wordt voor studenten, medewerkers en relaties van Avans een groot congres georganiseerd met als titel “24 hours of inspirations”. Dit congres vindt plaats in ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Bijzondere sprekers, workshops, lezingen en aansprekende projecten staan op het programma. De actie “Rent a Talent” wordt op 5 oktober afgesloten met een slotdag. Voor meer informatie kunt u terecht op www.avans200.nl.

Voor meer informatie kunt u gaan naar: www.pointdevue.nu

Voor kort nieuws over Point de Vue kunt u www.twitter.com/PointdevueNU volgen.

Op de hoogte blijven?

  • Vrouw  Man

  • Ja, ik ontvang graag informatie over Avans200.

Klik hier

Dank voor je aanmelding

De gegevens zijn succesvol verzonden.