Nieuws

Terug naar overzicht

Rudi Fuchs ontvangt eerste ere-lectoraat Avans Hogeschool

Gepubliceerd: vrijdag 20 april 2012

Avans Hogeschool kent speciaal voor het tweehonderdjarig bestaan een ere-lectoraat toe op haar officiële geboortedag 1 oktober aanstaande. Omdat het op die dag in 1812 met de oprichting van de Bossche kunstacademie begon, valt het ere-lectoraat binnen het domein van de kunsten. De Brabander Rudi Fuchs (69), vermaard kunsthistoricus, zal op 1 oktober als eerste ere-lector worden geïnstalleerd.

De geboren Eindhovenaar draagt tot op de dag van vandaag veel bij aan de discussie over kunst, hoe te kijken naar kunst en hoe om te gaan met kunst. Dat begon al in de jaren zeventig toen hij directeur werd van het Van Abbemuseum in Eindhoven en later als directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De door hem samengestelde Documenta 7, de belangrijkste tentoonstelling van beeldende kunst in Europa, in 1982 betekende zijn internationale doorbraak. Daarna was hij ook actief als artistiek directeur van het Museo d'Arte Contemporanea in Turijn.


Fuchs heeft veel artikelen over Nederlandse en buitenlandse kunstenaars gepubliceerd. Hij is auteur van boeken over onder meer Karel Appel, Rembrandt en de Nederlandse schilderkunst. Hij bekleedde diverse internationale adviesfuncties en was curator van verschillende exposities wereldwijd, waaronder een aantal keer in het Guggenheim museum in New York. Eerder ontving hij Koninklijke onderscheidingen in Nederland, Italië, Noorwegen, Duitsland en Luxemburg.


Uitzonderlijke verdiensten

Voor Avans Hogeschool zal Fuchs colleges verzorgen over kunstgeschiedenis, kijken naar kunst en het ambacht van kunstenaar. Een ere-lectoraat wordt verleend aan personen die uitzonderlijke verdiensten hebben geleverd. Fuchs is een autoriteit op het gebied van kunst met wortels in het Brabantse en heeft internationaal veel voor de positie van Nederland in de kunstwereld betekend. Voor de Akademie voor Kunst & Vormgeving|St. Joost is hij een voorbeeld, met name hoe hij verschillende disciplines in de kunst met elkaar heeft verbonden.


Tijdens de ceremoniële uitreiking van het ere-lectoraat zal Fuchs zijn lectorale rede uitspreken en de lectorenketen ontvangen op maandag 1 oktober, de dies natalis van de Academie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost. Voor Avans is het de eerste keer dat een ere-lectoraat wordt uitgereikt.

Op de hoogte blijven?

  • Vrouw  Man

  • Ja, ik ontvang graag informatie over Avans200.

Klik hier

Dank voor je aanmelding

De gegevens zijn succesvol verzonden.